D’Alessandro Termomeccanica CLP

Custom Energy - D'Alessandro Termomeccanica CLP

 • Cazan cu funcționare pe bază de lemn și pelete;
 • 3 moduri de funcționare: lemn, pelete, mixt lemn-pelete;
 • Funcționare cu orice tip de pelete de esenta lemnoasa;
 • Camere de ardere separate pentru lemn și pelete;
 • Arderea lemnului se efectuează prin gazeificare;
 • Trecerea automată de la un combustibil la altul;
 • Arzător de fier cu sistem mecanic de alimentare;
 • Buncăr pentru încărcarea combustibilului;
 • Melc pentru transportarea combustibilului granular cu viteză variabilă, controlat prin inverter;
 • Sistem de combustie primară și secundară;
 • Sistem electronic ce controlează automat funcțiile de aprindere, transport combustibil, gestionarea fluxului de aer primar și secundar, modularea puterii de ardere și auto-menținerea, în modul de funcționare cu pelete;
 • Tensiune de alimentare: 230V;
 • Puteri disponibile: 30kW, 45kW, 60kW și 80kW.

Cazanul D’Alessandro Termomeccanica CLP este unul dintre cele mai performante cazane de pe piață, din categoria celor ce funcționează atât pe bază de lemn cât și pe bază de pelete. Camerele de ardere separate pentru cele 2 tipuri de combustibil, funcționarea cu orice fel de pelete de pe piață, arderea lemnului prin gazeificare, trecerea automată de la funcționarea pe bază de lemn la cea pe pelete sunt caracteristici ce îl diferențiază categoric față de alte produse similare.

Cazanul este compus din două camere de combustie din care:

 • cea inferioară este destinată arderii de combustibili solizi pe bază lemnoasă de mici dimensiuni cu alimentare mecanizată și aprindere automată;
 • cea superioară este destinată arderii lemnelor de foc (tăiate bucăți).

Cazanul este prevăzut cu un schimbător de căldură din bronz pentru răspândirea căldurii, controlat printr-o valvă termostatică.

Modul de funcționare al cazanului D’Alessandro Termomeccanica CLP:

SOLUȚIA PELEȚI:

 • Arzător de fier cu alimentator mecanic al camerei de combustie;
 • Linie elicoidală variabilă de viteză pentru alimentator automat;
 • Pâlnie de alimentare cu peleți;
 • Sistem de combustie primară și secundară;
 • Valvă rotativă pentru a evita întoarcerea fumului în pâlnie.

SOLUȚIA LEMN:

 • Combustie a flăcării reversibilă;
 • Canal de aeraj de combustie pentru arderea buștenilor de lemn;
 • Canal de aeraj pentru aspirarea forțată în timpul fazei de lucru și pentru operațiuni de siguranță în timpul încărcării buștenilor de lemn.

TREI MODALITĂȚI DE FUNCȚIONARE CONTROLATE DE CIRCUITUL ELECTRONIC:

 1. Lemn: Aprindere manuală, faza de combustie controlată de reglare a cantității de aer.
 2. Peleți: Ardere automată, modularea flăcării, menținerea focului.
 3. Lemn-peleți: Ardere automată cu peleți și schimbare automată lemn-peleți, în cazul epuizării buștenilor din lemn, circuitul electronic de control comută pe modulul peleți.

Funcționarea cu alimentare mecanizată (granule):

Din cuvă combustibilul coboară prin acțiunea gravității în mecanismul melcat superior iar de aici este împins în supapa cu patru intrări, după care cade în mecanismul melcat de alimentare a arzătorului. Supapa cu patru intrări are dubla funcție de a împiedica returul gazelor și a eventualelor flăcări care ar putea să ajungă până la cuva combustibilului.
Viteza de rotație a mecanismului melcat inferior determină cantitatea de combustibil introdus în incinta de ardere și, prin urmare, puterea de funcționare a cazanului.
În incinta de ardere, combustibilul este ars prin amestecul aerului primar și a celui secundar produse de ventilator.
Căldura dezvoltată în camera de combustie inferioară este cedată interstițiilor pline de apă care o înconjoară.

schema clp1
Gazele calde, după ce ies din camera de combustie inferioară prin conducta corespunzătoare, trec în camera superioară de unde, după ce au cedat căldura pereților care o înconjoară, își schimbă sensul și coboară din nou în camera inferioară. De aici, prin intermediul cavității ușii inferioare, traversează ansamblul de țevi și canalul posterior de colectare a gazelor și, cu ajutorul ventilatorului de tiraj, ajung în conducta de evacuare a gazelor.

Funcționare în mod exclusiv cu lemne de foc:

După deschiderea ușii superioare, combustibilul tăiat în bucăți se depozitează manual în camera superioară de combustie a generatorului.
Combustibilul trebuie să fie aprins în mod manual cu ușa superioară deschisă.
După aprinderea combustibilului, reînchiderea ușii superioare pune în funcțiune ventilatorul care asigură circulația aerului care este introdus în camera superioară de deasupra și de dedesubtul lemnului de foc.
Gazele arse sunt constrânse de presiunea aerului suflat, să coboare în camera de combustie inferioară de unde, prin cavitatea ușii inferioare, traversează ansamblul de țevi și canalul posterior de colectare a fumului și, cu ajutorul ventilatorului de tiraj, ajung în conducta de evacuare a fumului. Camera de combustie este menținută la presiunea scăzută cu ajutorul unui aspirator care constrânge fumul să treacă prin ansamblul de țevi.

schema clp2
Funcționarea în combinație granule/lemn cu aprindere automată:

După încărcarea lemnului în camera superioară se procedează la aprinderea combustibilului în camera inferioară.
Combustia are loc o perioadă, variabilă în funcție de combustibilul utilizat în cuva de încărcare, și predeterminat în fabrică pentru combustibilul granulat.
După terminarea acestei perioade de timp, destinată să permită preîncălzirea și aprinderea lemnului de foc, se activează turbina de suflare a aerului în camera de combustie superioară și se opresc mecanismul melcat de alimentare și ventilatorul.
În cazul în care, după terminarea timpului de control, temperatura fumului a atins valoarea prestabilită, combustia se desfășoară doar în camera superioară.
În cazul în care temperatura gazelor arse nu este atinsă în perioada de timp prestabilită, generatorul efectuează o nouă tentativă de aprindere până la un număr maxim de tentative configurat ca parametru în centrală.
După consumarea lemnelor de foc, generatorul revine în mod automat la funcționarea în modul granule.

Echipamente suplimentare:

 • Dispozitiv de încărcare automată a combustibilului ce servește la încărcarea combustibilului dintr-un rezervor exterior buncarului de alimentare al generatorului.
 • Valva stelară ce împiedică returul fumului și al eventualelor flăcări care ar putea ajunge până la cuva combustibilului.
 • Turbolatorii  ce au funcția de a crește randamentul generatorului oprind fumul cald rezultat din combustie în angrenajul de vase și scăzând temperatura fumului la ieșire.

Fișa tehnică a produsului poate fi vizualizată aici.